Älykäs valaistuksenohjaus lisää mukavuutta ja säästää energiaa kaikissa kohteissa

 

Älyvalaistus tulee rytinällä niin koteihin, työpaikoille, julkisiin tiloihin kuin teollisuuteen. Kun valaistukseen liitetään ripaus älyä, saadaan moni asia tilassa, ja sen käytössä kuntoon. Älyvalaistuksen suosio perustuu pohjimmiltaan siihen, että miksi tilassa jossa ei kuljeta, olisi oltava koko ajan valot täydessä tehossaan. Energiatehokkuusvaatimukset ja -kustannukset toimivat kehityksen pontimena, mutta myös käyttökokemuksella on sijansa. Älyvalaistus on nokkelaa tilan viihtyvyyden parantamista niin leppoisissa kotiolosuhteissa kuin työpaikoillakin. Sopiva, toimintaan mitoitettu valaistus lisää todistetusti työtehoa.

Toimivan valonohjauksen resepti:

 

Valaistussuunnitelma

Tilan erityispiirteet

Käyttäjien aktiviteettien määrittely

Energiaa säästävät LED-valaisimet

Helppokäyttöinen ohjausjärjestelmä

Himmenninratkaisut

 

Parhaimmillaan älyvalaistus on lähes huomaamatonta ja muuntuu käyttäjiensä mukaan.

Värilämpötilan vaikutus ihmiseen – tiesitkö, että valolla on todellakin väliä!

Maltillisesti suodattuva päivänvalo on meidän paras mahdollinen aktivoija. Aina luonnonvalosta nauttiminen ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa, joissa tarvitsemme lisävalaistusta. Olemme tottuneet, että keltasävyinen (värilämpotila 2000K–4000 K) on perusmalli, mutta useinkaan tämä ei ole paras mahdollinen valaistus. Työpaikoilla keltasävyinen valo keskellä päivää saattaa esimerkiksi aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä sekä yleistä stressin ja keskittymiskyvyn puutetta.

Toisaalta värilämpötilalla voidaan säädellä vireystasoamme, aamulla ja päivällä sinisävyinen virkistää, kun taas illemmalla kotiloissa voidaan tavoitella lempeän lämmintä värilämpötilaa. On tutkittua, että värilämpötila vaikuttaa melatoniinintuotantoomme. Älyvalaistus ottaakin parhaimmillaan huomioon luonnolliset vuorokausirytmit. Kun suunnitellaan toimivaa älyvalaistusta, oikea värilämpötila (kelvin) yhdessä sekä valaistusvoimakkuuden (lux) kanssa tuottaa parhaimman mahdollisen lopputuloksen.

 

Älyvalaistus on samalla energiatehokas ratkaisu

Älyvalaistuksen suosio perustuu sen tuomaan energiansäästöön. Älykkäitä valaistusjärjestelmiä on mahdollista saada niin sisävalaistukseen että ulkovalaistukseen.

Energiatehokas valaistus »

Liiketunnistimet ja valaistus »

Kysy lisää älyvalaistuksen trendeistä ja mahdollisuuksista Elfin-jäsenliikkeistä.