Älykäs valaistuksenohjaus lisää mukavuutta ja säästää energiaa

Älyvalaistus tulee rytinällä niin koteihin, toimistoihin, julkisiin tiloihin kuin teollisuuskiinteistöihinkin. Kun valaistukseen liitetään ripaus älyä, saadaan tilat toimivammiksi. Älykäs valaistus säätää tehoa sen mukaan, kuinka paljon tiloissa on liikettä – näin valot eivät loista täydellä teholla tyhjässä tilassa. Energiatehokkuusvaatimukset ja turhasta energiankäytöstä johtuvat kustannukset toimivat kannustimina kehitykselle. Myös käyttökokemus merkitsee. Älyvalaistus parantaa fiksusti tilan viihtyisyyttä, ja sopiva, toimintaan mitoitettu valaistus lisää todistetusti työtehoa.

Toimivan valonohjauksen resepti:

Tehdään kattava valaistussuunnitelma

Huomioidaan tilan erityispiirteet

Määritellään käyttäjien aktiviteetit

Valitaan energiaa säästävät LED-valaisimet

Hankitaan helppokäyttöinen ohjausjärjestelmä ja himmenninratkaisut

Parhaimmillaan älykäs valaistus on lähes huomaamatonta ja muuntuu käyttäjen tarpeiden mukaan!

Värilämpötilan vaikutus ihmiseen – tiesitkö, että valolla on todellakin väliä?

Maltillisesti suodattuva päivänvalo on meidän paras mahdollinen aktivoija. Aina luonnonvalosta nauttiminen ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa, joissa tarvitsemme lisävalaistusta. Olemme tottuneet, että keltasävyinen valo (värilämpotila 2000 K – 4000 K) on perusratkaisu, mutta useinkaan tämä ei ole paras mahdollinen valaistus. Työpaikoilla keltasävyinen valo keskellä päivää saattaa esimerkiksi aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä sekä yleistä stressiä ja keskittymiskyvyn puutetta.

Toisaalta värilämpötilalla voidaan säädellä vireystasoamme: aamulla ja päivällä sinisävyinen virkistää, kun taas illemmalla kotiloissa voidaan tavoitella lempeän lämmintä värilämpötilaa. On tutkittu, että värilämpötila vaikuttaa melatoniinin tuotantoomme. Älyvalaistus ottaakin parhaimmillaan huomioon luonnolliset vuorokausirytmit. Kun suunnitellaan toimivaa älyvalaistusta, oikea värilämpötila (kelvin) yhdessä valaistusvoimakkuuden (lux) kanssa tuottaa parhaimman mahdollisen lopputuloksen.

 

Älyvalaistus on myös energiatehokas ratkaisu

Älyvalaistuksen suosio perustuu myös sen tuomaan energiansäästöön. Älykkäitä valaistusjärjestelmiä on mahdollista saada niin sisävalaistukseen että ulkovalaistukseen.

Lue lisää energiatehokkaasta valaistuksesta »

Lue lisää liiketunnistimista ja valaistuksesta »

Kysy lisää älyvalaistuksen trendeistä ja mahdollisuuksista paikalliselta Elfin-jäsenliikkeeltä.